Snovi -
Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (1324)
U REM fazi sna se javljaju snovi. Kada uđete u REM, vaše disanje se ubrza, nepravilno je i plitko. Vaše oči će se pokretati brzo a vaši mišići će postati nepokretni.  Ritam srca i krvni pritisak se ubrzavaju. Oko 20 procenata sna odraslih se provodi u REM fazi.
REM faza počinje oko 70 do 90 minuta nakon padanja u san. U prvoj fazi se javlja jedan mali ciklus REM sna. Prema jutru, vreme provedeno u REM fazi  se povećava na uštrb vremena dubokog sna.

Istraživači ne razumeju u potpunosti REM san i spavanje.  Oni znaju da je ova faza bitna za stvaranje dugoročnih memorija. Ako je REM faza osobe poremećena, sledeća faza neće imati normalni redosled, sve dok se ne nadoknadi vreme REM faze koje je bilo izgubljeno. 
U budnom stanju moždane aktivnosti su u domenu beta talasa, koji nam omogućavaju svesno funkcionisanje iz dana u dan. U prvoj fazi mozak ima kombinaciju alfa i teta moždanih talasa, i tu se telo relaksira i priprema za san. U trećoj i četvrtoj fazi javlja se kombinacija delta i teta moždanih talasa. U REM fazi nema dominantnih moždanih talasa. Aktivnost mozga je slična kao za vreme budnog stanja i zbog toga se ova faza naziva paradoksalni san. Prosečna osoba obično doživi 4 do 5 REM faza za vreme sna.
Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (766)
Postoji pet faza spavanja: faza 1, faza 2, 3, 4 i REM faza. Obično kada spavate počinjete od faze 1 i prelazite sve faze dok se ne dosegne REM san, i tada ciklus počinje ponovo. Svaki ciklus traje od 90 do 110 minuta. Vaš mozak reaguje različito u svakoj od ovih  pet faza sna. U nekim fazama telo se pokreće, a u drugim fazama ruke i noge su nepokretne.
Faza 1

Faza 1 je lagani san.  Tu se doživljava dremanje, ulazak i izlazak iz sna. Možete lako da se probudite. Pokreti očiju i pokreti tela se usporavaju. Možete da doživite iznenadne pokrete nogu ili ruku ili drugih mišića. Ovo može da bude propraćeno osećajem padanja. Ovo je prouzrokovano time što se motorni delovi tela spontano stimulišu.

Faza 2

Oko 50 posto vremena spavanja provodi se u fazi 2. Za vreme ove faze zaustavljaju se pokreti očiju i usporavaju moždani talasi. Aktivnost  mozga postaje sporija. U ovoj fazi povremeno se javljaju nagli i kratki izlivi moždane aktivnosti.

Faza 3

Faza 3 je prva faza dubokog sna. Moždani talasi su kombinacija sporijih talasa, poznatih kao delta talasi, i bržih talasa. Za vreme faze 3 veoma je teško nekoga probuditi. Ako se probudite u ovoj fazi moguće je da budete dezorijentisani nekoliko minuta.

Faza 4

Faza 4 je druga faza dubokog sna. U ovoj fazi, skoro isključivo se javljaju samo delta talasi. U ovoj fazi je takođe veoma teško nekoga probuditi. Obe faze dubokog sna su veoma važne da biste se osećali sveže nakon buđenja. Ako su ove faze prekratke, san neće biti zadovoljavajući.
Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (564)

Posebno obratite pažnju na teme koje se javljaju uvek iznova u vašim snovima. Ako poruku niste primili i protumačili prvi put, često se isti san – poruka, javlja ponovo. Mnogi ljudi sanjaju snove koji se ponavljaju, tu spadaju i  noćne more. Ustvari, vaše unutrašnje biće samo pokušava da vam prenese važnu poruku.

Pokušajte da posmatrate svaku ličnost koja se pojavljuje u snu kao jedan od aspekata vaše ličnosti. Na primer, ako se u snu pojavi đavo, pokušajte da vidite šta se dešava sa vašom interpretacijom ako na taj lik gledate kao na “destruktivnu mračnu stranu vaše ličnosti”. Čak i ako se radi o ličnosti koju poznajete u stvarnom životu, pokušajte da koristite ovu tehniku interpretacije. Zatim, na primer, ako sanjate svoju majku, možda njen lik predstavlja žensku, majčinsku stranu vas samih.

Objasnite sebi svoje snove koristeći što je moguće jednostavnije i osnovnije pojmove. Pretvarajte se da ih objašnjavate vanzemaljcima, kojima je potrebno definisati skoro svaku reč. Ako se na primer vaš san odnosi na automobil, predstavite sebi da “vanzemaljac” ne razume šta je to automobil. Morate da mu objasnite da je to uređaj za transport, za kretanje sa jednog mesta na drugo. Iznenadiće vas interpretacija, odnosno značenje snova koje otkrijete koristeći ovaj metod.

 Snove redovno zapisujte odmah nakon buđenja pre ustajanja iz kreveta. Ukratko i dovoljno sažeto  da služe kao podsetnik jednog dana kad se nakupe i kad ih budete analizirali. Radeći sa njima možete doći do neslućenih rezultata i velike koristi za vaš dalji duhovni i spiritualni razvoj.


Podelite svoje snove sa drugima, i pokušajte da dobijete mišljenje prijatelja ili osobe koja se u to razume. Imajte rezerve. Nemojte prihvatiti interpretaciju vaših prijatelja, osim ako oni ne pobude u vama onaj AHA osećaj, osećaj momentalnog prepoznavanja značenja vašeg sna.
Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (598)

Ovaj korak sam po sebi može biti predmet nebrojenih knjiga. To je metod sam po sebi, ali u vezi sa ostalim koracima, postaje optimalan način da naučite lucidno sanjanje. Zapravo, ceo proces lucidnog sanjanja se postiže treningom vaše svesnosti. Ideja je da povećate dnevnu svesnost da biste imali koristi od toga u snu, jer će se svesnost preneti na san. Ako ste svesniji u toku dana bićete svesniji i u toku noći dok sanjate.Najefikasniji načini provere stvarnosti Test zdravog razuma: Ovo je prvi i najočigledniji test. Ispitajte okolinu da li postoji nešto što ne bi trebalo biti prisutno. Upitajte se da li bi ovo trebalo da se dešava u stvarnom životu. Tražite stvari koje su nekonzistentne. Da li ste negde gde niste nikada bili ranije? Da li ste sa ljudima koji žive na drugom kraju zemlje? Da li se u kuhinji nalazi slon? Postoje razne vrste pitanja koja mogu da probude vašu lucidnost. 

Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (1174)

san-letenje

Neki snovi o letenju su zastrašujući, dok se u drugima sanjač oseća egzaltirano. Snovi o letenju mogu da odražavaju potrebu za kontrolom. Ovo uključuje potrebu da uspostavite kontrolu nad nekim aspektom koji vam izmiče kontroli, ili strah od preterane kontrole nad nečim.

 

Svi mi sanjamo o letenju, dodirivanju zvezda, letenju sa pticama i o predivnom pogledu koji se pruža sa vrha sveta. U stvarnom životu nemamo krila i ne možemo da se održimo u vazduhu niti sekund. Na taj način nam snovi o letenju pokazuju na našu potrebu da se oslobodimo ograničenja i da budemo sloboni. To može takođe biti simbol vaše želje da koristite svoje metalne sposobnosti i da tako pogledate na svoj život i sa druge perspektive, ne samo sa fizičke.

Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (609)

Tumačenje snova je psihoanalitička procedura kojom se analiziraju snovi u svrhu boljeg razumevanja podsvesnih i nesvesnih mehanizama koji utiču na ponašanje pojedinca.Zbog „cenzure sna” i neobičnih simboličnih pojava kroz vekove, postojegledišta da se složene pojave, posredstvom sna, mogu simboličnoispoljiti. Zbog složenosti interpretacije neophodna je posebna obuka zatumačenje snova. Po Frojdu, razumevanje simbolike snova je „carski put” u nesvesno.

Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (990)
Tumačenje snova je prvenstveno jedna zabava, ali da bi smo mogli da je upražnjavamo moramo ipak saradjivati i opisati san koji želimo da nam se protumači. Dakle - morate da objasnite šta želite da pitate. Sledi uputstvo u vezi toga.Da bi se snovi što pravilnije protumačili, potrebno je opisati san u što više detalja. Što više - to bolje.Ako su snovi površno opisani, tumačenje će takodje biti površno. Svaki detalj koji sanjate ima svoje značenje i simboliku.Dakle, pokušajte da se setite svakog detalja, da li je bio noć ili dan, kakve je boje bilo nebo, voda i slično, da li se sećate nekih brojeva, natpisa.Kako ste se osećali u snu? Uplašeno, srećno, ravnodušno?Snovi su najčešće vezani za momentalne situacije koje vam se dešavaju.Kada opisujete san koji ste sanjali, uvek se podsetite šta je ono što Vam se trenutno dešava. San je poruka koja se najčešće odnosi na dogadjaje koji Vas okružuju.Dakle, kada dobijete tumačenje, povežite ga sa onim što Vas momentalno najviše zaokupljuje.Ne uzimajte tumačenje zdravo za gotovo!Vi ste ti koji treba da osetite šta je istina, a šta ne, u tumačenju koje dobijete. Vi najbolje sebe poznajete.
Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (606)
Postojivise vrsta snova koje sanjamo, a to su....reinkarnacijski, lucidni,ljubavini..koji nas vode...u druge svetove, nase maste... postajemodrugi ljudi, kroz nove svetove snova........ I snovi se ubrajaju u osnovne i najvaznije ljudske umne delatnosti, a i u spavanju i snovimaprovedemo trecinu zivota....
Autor ivanica | 10 Novembar, 2009 | read_nums (1583)
Snovi su sastavni deo života svih nas. Kroz snove proživljavamo drugi život, i snovi nam omogućavaju da se duhovno razvijemo. Nije važno tumačenje snova drugih ljudi, nacija, mišljenja, bitno je da uspemo da sami razumemo i protumačimo svoje snove jer niko to bolje od nas ne moze uciniti...
«Prethodni   1 2

Kategorije

Arhiva

Linkovi